2011. április 19., kedd

Kopa Laci bácsi háza

Alig múlt két hónapja, amikor arról írtam, hogy remélhetőleg elpusztult polgárházaink sora nem bővül már a jövőben, köszönhetően a helyi védettséget biztosító önkormányzati rendeletnek.
Tévedtem.
Nem tudom pontosan, hogy magától dőlt-e össze, vagy lebontották mielőtt összedőlt volna, de Kopa Laci bácsi házának vasárnap már csak a hűlt helyét lehetett látni a Kálvin téren. V2-es kategóriájú helyi védettsége sem védte meg ettől.
Nem volt egy kiemelkedően szép épület, de különleges, magas tetőszerkezete, színes palái, kicsi, aszimetrikusan elhelyezkedő ablakai és az egész tömege adott a háznak egy érdekes, ódon hangulatot. Kopa Laci bácsi lakott itt haláláig, 1986-ig, aki életéből 66 évet szentelt a nagykőrösi újságírásnak. Az ő mottója az volt: "Addig kell az embernek írni, amíg a jobb karját fel tudja emelni."

Egy felvételem van a házról, 2005-ből:

2 megjegyzés:

Gabriella Donáth írta...

NAGYSZERŰ EMBER VOLT. AZ ÁFÉSZHOZ HA JÖTT MINDENT JEGYZETELT. A KALAPJA, SÉTAPÁLCÁJA NEM HIÁNYOZHATOTT. TUDOMÁSOM SZERINT A MEGYEI HIRLAPNAK IS IRT. Még a Kinizsi meccsekre is ki ki járt. A női kézilabdát kedvelte.Barátjárol sokat irt/Horváth Laci/Bácsi. Sárkányokat, Doboz sárkányokat készitett./Télen a csonakázó tavon tanitotta az ifjuságot.Gabriella.

Névtelen írta...

Lebontották, de akkor már az egyik belső sarok talán ki is volt dőlve, az egyik utcai sarok is dőlőfélben volt. Azt hiszem, egy (vagy több) gerendát elfűrészeltek, majd kötéllel elrántották az egész tetőszerkezetet, hatalmasat zuhant. Sajnos néhány galamb még benn volt a padláson, az egyik a zuhanásra repült föl függőlegesen. Állítólag a rossz esőcsatorna miatt ment tönkre a ház, a víz szétmosta. Úgy hallottam, eredetileg nádtetős volt, az újabb tető a bontás előtt kb. száz évvel került rá.