2007. július 28., szombat

Belle Vue

Belle Vue, magyarul „Szép látvány” a neve városunk viccének, ennek a vasszobornak.


„Harmonikusan” illeszkedik a környezetébe


Szép látvány - a címválasztás talán nem a legtalálóbb

Farhi, francia művész ajándékozta a városnak, akiről ugyan nem tudjuk, hogy kicsoda, de nem is merte senki megkérdezni tőle, hogy ezt komolyan gondolta-e.


Egyébként ügyes munka, tudnék néhány helyet Párizsban, ahol jól mutatna

Ajándékot visszautasítani persze nem illik, de szerencsére a központ legeldugottabb parkjába helyezték, mondván, hogy oda illik. Szerencsére azt nem kellett megindokolni senkinek, hogy miért oda illik, mikor az épületek ott is hasonló stílusúak, mint bárhol. De hát nem mondhatta senki, hogy elnézést, nincs a városnak olyan pontja, ahova ezt jó szívvel el lehetne helyezni.


Művészeknek szabad nyomtatott i betűre pontot tenni

Jelentését, meg hogy mit ábrázol, szintén nem ismeri senki. Aki megpróbálja megfejteni a látványt, leghamarabb a sarló és kalapács jut eszébe a kompozícióból, de persze ez biztos nem így van, csak piszkos a fantáziánk, meg ehhez szokott hozzá az emberek szeme.


Vannak érdekes nézetei

Ugyanakkor, ha a sarló-kalapács érzés véletlenül keletkezik az emberekben, és az alkotó erről nem tud, akkor azt kell mondanom, hogy a szobor nem is tudatosan készült, hanem csak fémhulladékok ötletszerű összehegesztéséről van szó. De szerintem Farhi szándékosan csinálta, és akkor viszont zseniális. Egyébként ahogy így hosszabban nézegetem, egyre jobban tetszik.

Csak hogy mondjam… köszönjük szépen, igazán nem kellett volna. Ide legalábbis.

3 megjegyzés:

Gáspár Milán írta...

Par eve Nizzaban jartam, es nagy meglepetesemre Farhi szobrok sorakoztak a tengerparti setanyon:

itt van egy kep

ezen pedig kibogaraszhato a szigno is

Ugylatszik ott jobban kedvelik... vagy csak ok is kaptak :)

Palásti Viktor írta...

Ahogy most megnéztem a tengerparti képet, rájöttem, hogy több ilyen szobor kéne ide is, és akkor jól nézne ki, mert lenne társasága. De így egymagában nagyon kirí a környezetéből.

Névtelen írta...

Ennek a szobornak a 82 cm-es változata Art Contemporain Paris 24/06/2015 árverésén 7200 EURO + árverési jutalék kelt el. Az aukciós indexek alapján elég komolyra értékelt művésznek látszik. Nem egy rossza ajándék ez és még fog sokkal többet is érni.